Slidžių tipai, slidžių pasirinkimas, populiariausi gamintojai

Slidės: tipai, pasirinkimas, gamintojai

Slidės yra vienas iš populiariausių žiemos sporto įrenginių. Jos leidžia mėgautis slidinėjimu kalnuose, snieguotais miškuose ar net tiesiog ant lygumos. Tačiau prieš įsigyjant slides, svarbu išsiaiškinti, kokie yra skirtingų tipų slidės, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis ir kokie populiariausi gamintojai.

Kalnų slidės

Slidės pagal tipą

Slidės skirstomos į keletą pagrindinių tipų:

  • Klasikinės slidės yra skirtos slidinėjimui trasose. Jos yra ilgos ir siauros, su lygiu paviršiumi. Klasikinės slidės yra populiariausias slidžių tipas, nes jos yra universalios ir tinka įvairaus lygio slidininkams.
  • Slalominės slidės - kalnų slidės yra trumpesnės ir platesnės nei klasikinės slidės. Jos yra skirtos slidinėjimui trasoje, tačiau yra labiau manevringesnės nei klasikinės slidės. Slalominės slidės tinka pažengusiems slidininkams, kurie nori greitai manevruoti trasoje.
  • Lygumų slidės yra skirtos slidinėjimui lygiausioje reljefo vietoje. Lygumų slidinėjimas yra vienas populiariausių žiemos sporto šakų pasaulyje. Lygumų slidės yra pailgos ir siauros, su lygiu paviršiumi. Jos yra gaminamos iš įvairių medžiagų, įskaitant medieną, metalą ir plastiką.

  • Gigantinis slalomas yra panašios į slalomines slidės, tačiau yra dar ilgesnės ir platesnės. Jos yra skirtos slidinėjimui trasoje dideliu greičiu. Gigantinio slalomo slidės tinka patyrusiems slidininkams, kurie nori išbandyti savo jėgas dideliame greičiu.
  • Freeride slidės yra skirtos slidinėjimui ne trasoje. Jos yra ilgos ir plačios, su išlenktu paviršiumi. Freeride slidės tinka slidininkams, kurie mėgsta slidinėti už trasos ribų, snieguotais miškuose ar kalnų šlaituose.
  • Backcountry slidės yra panašios į freeride slidės, tačiau yra dar ilgesnės ir plačios. Jos yra skirtos slidinėjimui giliame sniege. Backcountry slidės tinka slidininkams, kurie mėgsta slidinėti užmiesčio vietovėse, kur sniegas yra gilus.

Slidės

Kaip išsirinkti slides?

Slidės yra svarbus slidinėjimo įrenginys, todėl prieš įsigyjant, svarbu atidžiai apsvarstyti savo poreikius. Štai keletas patarimų, kaip išsirinkti tinkamas slides:

  • Slidininkų lygis. Pradedantiesiems slidininkams rekomenduojama rinktis ilgesnes ir platesnes slides, kurios yra lengviau valdomas. Vidutinio lygio slidininkams tinka vidutinio ilgio ir pločio slides. Patyrusiems slidininkams rekomenduojama rinktis trumpesnes ir siauresnes slides, kurios suteikia daugiau galimybių manevruoti ir greičiui.
  • Ūgis ir svoris. Slidės turi būti tinkamo ilgio ir pločio, kad būtų lengvai valdomos. Slidės ilgis paprastai skaičiuojamas pagal ūgį. Slidės plotis priklauso nuo slidininko svorio ir slidinėjimo stiliaus.
  • Slidinėjimo stilius. Jei mėgstate slidinėti trasoje, rinkitės klasikines arba slalomines slides. Jei mėgstate slidinėti už trasos ribų, rinkitės freeride arba backcountry slides.
  • Slidžių techninės charakteristikos. Slidės turi įvairias technines charakteristikas, kurios gali turėti įtakos jų valdymui ir našumui. Slidės išlenkimas (radiusas) lemia, kaip slidės elgiasi posūkiuose. Slidės su didesniu radiusu yra slabilesnes, bet ne tokios manevringos  posūkiuose, o slidės su mažesniu radiusu yra ne tokios stabilios, bet manevringos. Slidės kietumas (flex) lemia, kaip slidės reaguoja į jėgas. Kietesnės slidės yra stabilesnės, o minkštesnės slidės yra lengviau valdomos.
Žmogaus ūgis (cm) Rekomenduojamas slidžių ilgis (cm)
150-160 145-155
160-170 155-165
170-180 165-175
180-190 175-185
190-200 185-195

 

Ši lentelė yra tik rekomendacija, ir galutinis slidžių ilgis turėtų būti parenkamas atsižvelgiant į visus šiuos veiksnius:

  • Slidinėjimo stilius. Jei mėgstate slidinėti trasoje, jums reikės trumpesnių slidžių, kurios yra lengviau valdomas posūkiuose. Jei mėgstate slidinėti ne trasoje, jums reikės ilgesnių slidžių, kurios yra stabilesnės ir plūduriuojančias giliame sniege.
  • Asmeninis poreikis. Kai kurie slidininkai mėgsta slides, kurios yra ilgesnės ir stabilesnės, o kiti mėgsta slides, kurios yra trumpesnės ir lengviau valdomas. Svarbu išbandyti skirtingus slidžių ilgius, kad išsirinktumėte tas, kurios jums labiausiai patinka.

Slidžių gamintojai

Štai keletas populiariausių slidžių gamintojų, trumpai aprašyti:

  • Atomic yra Austrijos slidžių gamintojas, įkurtas 1955 metais. Atomic siūlo įvairaus tipo ir lygio slides, įskaitant klasikines, slalomines, gigantinio slalomo, freeride ir backcountry slidės.
  • Salomon yra Prancūzijos slidžių gamintojas, įkurtas 1947 metais. Salomon siūlo įvairaus tipo ir lygio slides, įskaitant klasikines, slalomines, gigantinio slalomo, freeride ir backcountry slidės.
  • Burton yra JAV slidžių gamintojas, įkurtas 1977 metais. Burton siūlo įvairaus tipo ir lygio slides, įskaitant freeride, backcountry ir snieglenčių slidės.
  • K2 yra JAV slidžių gamintojas, įkurtas 1969 metais. K2 siūlo įvairaus tipo ir lygio slides, įskaitant klasikines, slalomines, gigantinio slalomo, freeride ir backcountry slidės.
  • Rossignol yra Prancūzijos slidžių gamintojas, įkurtas 1907 metais. Rossignol siūlo įvairaus tipo ir lygio slides, įskaitant klasikines, slalomines, gigantinio slalomo, freeride ir backcountry slidės.
  • Head yra Austrijos slidžių gamintojas, įkurtas 1950 metais. Head siūlo įvairaus tipo ir lygio slides, įskaitant klasikines, slalomines, gigantinio slalomo, freeride ir backcountry slidės.
  • Lib Tech yra JAV slidžių gamintojas, įkurtas 1985 metais. Lib Tech siūlo freeride ir backcountry slidės, kurios išsiskiria savo novatoriškomis technologijomis.
  • Never Summer yra JAV slidžių gamintojas, įkurtas 1995 metais. Never Summer siūlo freeride ir backcountry slidės, kurios išsiskiria savo aukšta kokybe ir puikiu valdymui.

Slidinėjimas - tai puikus būdas mėgautis žiemos teikiamais malonumais. Tačiau norint, kad slidinėjimas būtų saugus ir malonus, svarbu turėti tinkamas slides.

Mūsų interneto svetainėje rasite platų slidžių pasirinkimą, atitinkantį įvairius slidininkų poreikius. Prekiaujame tik žinomų gamintojų slidėmis. Tad siūlome pasižvalgyti ir kažką išsirinkti. Spauskite čia ir išsirinkite savo slides.

 

 


Palikti komentarą

Atkreipkite dėmesį, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti.

Ši svetainė apsaugota „reCAPTCHA“, taip pat taikoma „Google“ privatumo strategija ir paslaugų naudojimo sąlygos.